75 години от Деветосептемврийското въстание

Десетки социалисти, антифашисти и последователи на лявата идея отбелязаха 75 години от 1944 г. в двора на РИМ – Кюстендил.
„Честит 9-ти септември!Честит Ден на свободата! Защото днес говорейки за историческата истина трябва да кажем едно и основно – това е денят на свободата на България. Денят, в който България беше освободена от собствения си фашистки режим и от нацистка Германия. Това е непреходният исторически смисъл на 9- ти септември. На тази дата БКП и въоръжените отряди на съпротивата под командването на народо –освободителната въстаническа армия установиха друг политически режим в България. Политически режим, който даде възможност за изграждане на нова конституция, за създаването на Българската република, която е основна политическа цел на всички борци от националното освобождение на България от 19-ти век. Девети септември даде възможност да бъде премахната монархията, която беше един чужд властнически институт в България, който беше в основата на двете присъединявания на България в двете катастрофални за нас войни – Първата и Втората световни войни“, това каза в приветствието си Валери Жаблянов, народен представител. Сред присъстващите бяха активисти на БАС, БСП, КПБ, НД“Русофили“.
Председателят на Общински съвет на БСП инж.Росен Раденков заключи, че отбелязването на датата на Деветосептемврийското въстание не е просто една демонстрация на отговорност към историческата истина, а е един съдържателен политически акт, чрез който БСП рязко се разграничава от съвременните форми на фашизъм, расизъм и авторитарно управление.