Годишнината от убийството на четирима партизани

На 3 август 2019 година Ввместността Черенец над село  Полетинци социалисти и антифашисти направиха своя традиционен събор, за да почетат паметта на четиримата партизани,  убити  в престрелка с изпратените  от Дирекцията на полицията  две  полицейски подразделения на 3 август 1944 г. Емил Шекерджийски, Стоян Лудев, Стоян Стоименов и Крум Зарев загиват в  разцвета на младостта си, обкръжени от общо 800 жандармеристи.

На мястото на кървавите събития в землището на село Полетинци е направен малък  паметник, на който са изписани имената на четиримата партизани, а на най-високия връх в района  легендарната строителна бригада  на Благой Серафимов е издигнала внушителен 24-метров бетонен монумент.  В подножието му имаше метален лавров венец, който отдавна е вандалски отмъкнат . Все още стоят обаче плочите с имената на загиналите от Кюстендилския партизански отряд, които участниците във възпоменателното събитие отрупаха с цветя.
Да почетат 75-годишнината от убийството на четиримата партизани на Черенец  се качиха представители на БСП и БАС от общините Кюстендил и Трекляно, много местни хора, както и потомци на загиналите,  най-малка сред които беше  Карина -правнучката на Емил Шекерджийски.   

Щрихи от трагичното събитие, както и страници от анфишашистката борба в Кюстендилския край,  бяха  припомнени от представителите на БАС-Кюстендил Иго Игов, Емилия Васева и Севда Демиревска, която е и член на централното ръководство на антифашисткия съюз.  Тя прочете и поздравителен адрес до участниците в събора от председателя на БСП Корнелия Нинова. Особено емоционално беше словото на 93-годишният Тодор Гогов -  най-възрастният и всъщност единственият жив днес  участник в Кюстендилския партизански отряд.

Председателят на ОбС на БСП в Кюстендил  инж. Росен Димитров подчерта, че в съвременния  сложен и объркан свят идеите за социална справедливост се чуват все по-настойчиво и стават все по-актуални и именно  левите политически  сили  са тези, които  носят надежди и могат  да дават реални насоки за тяхната активна роля в общественото устройство. Участниците във възпоменателния събор изразиха тревогата си от възраждането на  различни фашистки организации у нас и безпрепятствено  им появяване на обществената сцена – нещо, което в Европа би срещнало силна и политическа, и гражданска съпротива.

 

 

Фейсбук на БСП