Време за справедливост

Българска Социалистическа Партия

Годишнината от убийството на четирима партизани

На 3 август 2019 година Ввместността Черенец над село  Полетинци социалисти и антифашисти направиха своя традиционен събор, за да почетат паметта на четиримата партизани,  убити  в престрелка с изпратените  от Дирекцията на полицията  две  полицейски подразделения на 3 август 1944 г. Емил Шекерджийски, Стоян Лудев, Стоян Стоименов и Крум Зарев загиват в  разцвета на младостта си, обкръжени от общо 800 жандармеристи.

На мястото на кървавите събития в землището на село Полетинци е направен малък  паметник, на който са изписани имената на четиримата партизани, а на най-високия връх в района  легендарната строителна бригада  на Благой Серафимов е издигнала внушителен 24-метров бетонен монумент.  В подножието му имаше метален лавров венец, който отдавна е вандалски отмъкнат . Все още стоят обаче плочите с имената на загиналите от Кюстендилския партизански отряд, които участниците във възпоменателното събитие отрупаха с цветя.
Да почетат 75-годишнината от убийството на четиримата партизани на Черенец  се качиха представители на БСП и БАС от общините Кюстендил и Трекляно, много местни хора, както и потомци на загиналите,  най-малка сред които беше  Карина -правнучката на Емил Шекерджийски.   

Щрихи от трагичното събитие, както и страници от анфишашистката борба в Кюстендилския край,  бяха  припомнени от представителите на БАС-Кюстендил Иго Игов, Емилия Васева и Севда Демиревска, която е и член на централното ръководство на антифашисткия съюз.  Тя прочете и поздравителен адрес до участниците в събора от председателя на БСП Корнелия Нинова. Особено емоционално беше словото на 93-годишният Тодор Гогов -  най-възрастният и всъщност единственият жив днес  участник в Кюстендилския партизански отряд.

Председателят на ОбС на БСП в Кюстендил  инж. Росен Димитров подчерта, че в съвременния  сложен и объркан свят идеите за социална справедливост се чуват все по-настойчиво и стават все по-актуални и именно  левите политически  сили  са тези, които  носят надежди и могат  да дават реални насоки за тяхната активна роля в общественото устройство. Участниците във възпоменателния събор изразиха тревогата си от възраждането на  различни фашистки организации у нас и безпрепятствено  им появяване на обществената сцена – нещо, което в Европа би срещнало силна и политическа, и гражданска съпротива.

 

 

Кандидати за общински съветници от БСП

Местни избори - 27.10.2019 г.

Номер на листата: 56!
БСП ЗА БЪЛГАРИЯ

    101. Росен Раденков Димитров
    102. Атанас Любомиров Гергинов
    103. Лилия Георгиева Чингарска-Димитрова
    104. Йордан Каменов Тодоров
    105. Невенка Асенова Панчева
    106. Лилия Живкова Евтимова-Алексиева
    107. Бойко Любомиров Клечков
    108. Елена Кирилова Йовева Димитрова
    109. Христо Сашов Цуцумански
    110. Асен Младенов Иванов
    111. Димитър Иванов Соколов
    112. Даниел Владимиров Испорски
    113. Десислава Георгиева Разсолкова
    114. Йордан Николов Костадинов
    115. Тошо Иванов Мухтанов
    116. Севделин Първанов Атанасов
    117. Григор Димитров Велинов
    118. Милена Огнянова Митева
    119. Ганка Чанева Ангелова
    120. Биляна Кирилова Попова-Димитрова
    121. Страхил Христов Данчев
    122. Георги Кирилов Иванчов
    123. Серги Дамянов Цонев
    124. Снежана Иванова Арсова
    125. Стоян Симеонов Ръждавички
    126. Соня Георгиева Павлова
    127. Добромир Руменов Димитров
    128. Даринка Здравчова Маринова
    129. Василка Цветанова Кръстева
    130. Рени Борисова Мирчева
    131. Венера Александрова Тасева
    132. Огнян Любенов Пешев
    133. Таня Георгиева Кирилова
    134. Стоян Тимев Манов
    135. Марио Иванов Янев
    136. Валентина Страхилова Кирилова
    137. Марио Костадинов Георгиев