Водачът на листата на „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ”

В края на месец април 2019 година водачът на листата на „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ”, Елена Йончева посети област Кустендил , като се срещна с жителите на община Дупница, като част от обиколката си в страната преди изборите за ЕП на 26 май. Тя бе посрещната от депутатът д- р Иван Ибришимов и областният председател на БСП Станислав Павлов.
„Тези избори са много важни, те не са просто за Европейски парламент, а за България, защото с тях ще започне пропадането на ГЕРБ. Ние ще ги отстраним от власт. Това е мафиотско управление или,  както се шегуват новите социални медии- никъде мафията си няма държава и това до голяма степен е вярно. 12 години сме в ЕС, ако действително имахме управници, които ги е грижа за България, днес трябваше да си говорим за новия завод за преработка за битови отпадъци в региона, за това- как се подобрява инфраструктурата тук в Дупница и селата, колко по- добри пътища са построени, как по- добре функционира местната болница и се разширява родилното отделение. Вместо това, в село Джерман се изгражда депо на 200- 300 м. от къщите, на място с подпочвени води, в земетръсна зона и със свлачища, и при инцидент може да има голям екологичен проблем”, заяви Елена Йончева пред дупничани.
Тя цитира данни от националната статистика, 10% от българските села са останали само с по 1 или няколко жители и попита- Защо се случва това, след като от ЕС получаваме огромни средства?

 „За последния програмен период- 2014- 2020 година са ни дали 7, 4 млрд лв. само за селското стопанство. С тези средства би трябвало селата да не са пусти. Като минаваш през българското село имаш усещането, че все едно сме след период на война, изоставени къщи, виждаш отчаяни и обезверени хора. Къде са отишли тези пари? Зависи от Правителството как ще ги разпредели и то е решило- 80% са дадени са 75 фирми. Защо на 75?, а не на 7000 или 70 000, това зависи от Правителството. Ние предвиждаме, в програмата на Левицата, тези средства за следващия програмен период- над 7, 7 млрд. лв., да се отпуснат за дребни и средни ферми и земеделски стопанства, за млади фермери, за да може българското село да се съживява”, коментира Йончева.
Водачът на листата с №18 в бюлетината- БСП ЗА БЪЛГАРИЯ, попита още- Къде са Индустриалните зони, какво става с българската икономика?  Какво се случва с доходите на българите?
„Напрактика, ние сме белите роби на Европа. Пенсиите са геноцид към българското население. Необходимо е осъвременяване на пенсиите, но не говорим за символично увеличение с 10%, защото това е също подигравка, когато продуктите от основната продуктова кошница се увеличават с 20- 30 %. Нашата европейска програма предвижда общ стандарт при определяне на минималната пенсия и минималната работна заплата за цяла Европа и Левицата в ЕП ще се пребори за това. Но, това ще се случи ако нашит глас се чува ясно и получим вашето доверие”, заяви Елена Йончева.
Тя бе категорична, че в България има пълен срив по отношение на преките чужди инвестиции и даде да пример данни от БНБ, според които през 2008 година са били 11 млрд. лв., а през 2018 година-  под 1 млрд лв. или намалението е с 11 пъти.
„ГЕРБ казват- такава е международната ситуация, но вижте доклада на Световната банка- първо е корупцията, след това лошо работещата съдебна система и липса на пред видимост. Нашите опоненти казват- във всяка държава имало корупция. Да, така е , но тук е проблем- Грабежа. 22% от нашия БВП се губи в резултат на корупция и това е сума в доклад на Европейския изследователски център. Това не е корупция, а голямото ограбване на България. Сива икономика, организирана престъпност и после се чудим, защо заплатите ни са унизителни, защото младите българи напускат държавата, защо сме изправени пред демографска криза. След 10 години 60% от територията на страната ще бъде демографска пустиня, с под 10 души на кв. км. Можем да спрем това, с активни млади хора, с позиция и Европа ще ни помогне, ако има там кой да бие камбаната”, коментира Елена Йончева.
Водачът на листата на БСП декларира, че битката да се спре големият грабеж при строежа на пътища в България, ще продължи до край.
„Около 40% от себестойността на тези пътища сега се връща във властта, за сметка на качеството на тези пътища, както с пътя за Своге и катастрофата та”, каза Йончева.
Кандидатът за евродепутат коментира и проблемите в Здравеопазването:
„България не е в Европа в сферата на здравеопазването. В Европа всеки гражданин дава от бюджета си  10-20% за своето здраве, останалото се поема от държавата, защото тази услуга се прави на принципа на социалната отговорност. В България всеки българин дава 50% от бюджета си и това автоматично ни поставя извън Европа , сред държавите от 3- тия свят и пак зависи от Правителството, което ще дойде на власт и от активността на евродепутатите”.
Кандидатът за евродепутат, под №6 в листата, Иван Кръстев заяви пред дупничани мотивацията си да участва в тези избори:
„На 26 май, в края на изборния ден, Корнелия Нинова, заедно с ръководството на БСП да излезе пред медиите и да каже- незабавна оставка на това правителство и разпускане на това Народно събрание, каквото зависи от мен, аз ще го направя че това да стане факт”. Той бе категоричен: „Елена Йончева уплаши силоваците с бухалките”.
Иван Кръстев подкрепи  и протестиращите срещу проекта за депо в Джерман. „Искам да бием ГЕРБ с 1 глас, най- ще ги боли и нека този един глас да е от Джерман”.

Фейсбук на БСП