Мястото на жените в политиката и управлението

Кръгла маса на тема "Мястото на жените в политиката, управлението и вземането на решения. Равнопоставени ли са половете?"

Кръгла маса на тема "Мястото на жените в политиката, управлението и вземането на решения. Равнопоставени ли са половете?", организираха  Обединението на жените социалистки в Кюстендил и информационен център Илияна.инфо. Разгледани бяха въпросите за  мястото и ролята на жените на ръководни постове и при вземането на важни решения. В ЕС жените представляват 52 % от населението, но въпреки европейското законодателство те получават около 15 % по-ниски възнаграждания  за разлика от мъжете. Това означава, че една жена трябва да работи около 45 дни в годината повече от мъжа. Освен това 60 % от нископлатените работници са жени, а само 23% са жените, които са собственици на компании в ЕС. Дискриминацията спрямо жените е често срещано и видимо явление. Дори в ЕП представителството на жените е само 31 %.Така и в националните парламенти – в България жените депутати са 22%, а мъжете – 78%.

От изнесените данни по време на дискусията стана ясно, че в България отношенията са все още обременени със стереотипа за традиционната рола на жената, които всъщност не са актуални днес. Не е забравено правилото, че мъжете мислят да глобалните неща, а жените за ежедневните. В България, в която важат и правилата на ЕС, не е много обнадеждаващо място за равнопоставеността на половете. Данните показват, че жените у нас получават 81,6 % от средната заплата на мъжете. Освен това безработните жени са повече – 55-60 % от регистрираните. Имаме само 22 % жени депутати в настоящото НС. Имаме 4 жени министри от общо 17 и 8 жени евродепутати от общо 18. В местната власт положението е същото – 30-40% от общинските съветници са жени, а кметовете от женски пол са само 25  или 9,5 % от всички 264 кметове.

В България липсва негативната реакция срещу дискриминирането на жените, липсва гласност за опасността на това явление. Жените са дискриминирани най-вече при наемане на работа, при заплащането на труда, при заемането на по-високи постове. В образованието 85 % от учителите са жени, а 99,2 % от тях са с висше образование, защото мъжете предпочитат по-платена работа.

В България жените са с по-висок образователен ценз – 53,7 % са с висше образовани, но не са добре представени на ръководни постове – например само 22 % от професорите са жени.

Според европейска резолюция до 2020г. 40% от ръководните позиции в големите компании ще се заемат от женския пол. Това не може да стане доброволно. Тогава ЕП предвижда нещата да се случат по силата на европейско законодателство, което трябва да бъде прието. Според проучване на Европеската комисия , компаниите с по-голямо представителство на жени демонстрират по – добри търговски и финансови резултати. Ако няма политическа воля, не може да се постигне нищо, въпреки че в Пътната харта за равенството на половете да диференцирани приоритетие. Затова ключовите цели за равнопоставеността и премахването на стереотипите трябва да стигнат до всички членове на обществото, трябва партньорство, без сътрудничество  между жените и мъжете няма да се постигне успех.

Фейсбук на БСП